Concursul Studențesc de Matematică „Traian Lalescu” și Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești de Matematică și Informatică
PROFESOR COORDONATOR:
- Conf.Dr. Ion MIERLUȘ MAZILU (Director Departament)
PROFESORI:
- Conf.Dr. Ileana BUCUR
- Lect.Dr. Daniel TUDOR
- Lect.Dr. Mariana ZAMFIR
PREZENTARE:
Traian Lalescu (1882-1929), eminent matematician, profesor, inginer, academician, a predat la Facultatea de Științe a Universității București si a avut un rol important în apariția Gazetei Matematice. Este autor al unor lucrări ce au deschis drumuri noi în literatura de specialitate, un savant cu o putere de munca ieșita din comun.
Concursul care ii poarta numele are o îndelungata tradiție în Învățământul romanesc. El a fost organizat pentru întâia oara în 1962 și a înregistrat o întrerupere intre anii 1989-1996. Din anul 2008, beneficiind și de sprijinul Fundației “Traian Lalescu”, concursul se desfășoară la nivel național.
Obiectivul general al concursului este de a stimula creativitatea și performanța studenților din învățământul universitar, în vederea dezvoltării cunoștințelor și competențelor specifice matematicienilor sau informaticienilor, precum și de a identifica potențiala capacitate de cercetare științifică a studenților.
Componente:
☑ Concursul studențesc de matematică “Traian Lalescu”
☑ Sesiunea de comunicări științifice studențești de matematică și informatică
Concursul studențesc de matematică “Traian Lalescu” se desfășoară pe următoarele secțiuni:
Secțiunea A. – Profil teoretic, anul I și II: pentru studenți de la Facultăți de Matematică.
Secțiunea B. – Profil electric, anul I: pentru studenți de la Facultăți de Automatică și Calculatoare, Fizică, Informatică, Electronică, Inginerie Electrică, Electrotehnică, Energetică, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secțiunea C. – Profil neelectric, anul I: pentru studenți de la Facultăți cu profil de Ştiinţe Aplicate, Mecanic, Chimie, Transporturi, Metalurgie, Construcții, Economic (de toate formele), Biologie, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secțiunea D. – Matematici speciale – Profil inginerie/electric, anul II: pentru studenți de la Facultățile cu profil din domeniul Științelor inginerești
Secțiunea E. – Matematici speciale – Profil inginerie/neelectric, anul II: pentru studenți de la Facultățile cu profil din domeniul Științelor inginerești
Concursul national de matematică Traian Lalescu va consta într-o probă scrisă cu o durată de 3 ore (faza locală)/4 ore (faza națională), pe baza unor subiecte elaborate ținând cont de tematica de concurs.
Sesiunea de comunicări științifice studențești se desfășoară pe următoarele secțiuni:
Secțiunea matematică (licență/master)
Secțiunea informatică (licență/master)
Sesiunea de comunicări științifice studențești va consta în realizarea unei lucrări științifice și prezentarea acesteia în fața comisiei de concurs.
Studenții UTCB pot participa atât la Concursul studențesc de matematică “Traian Lalescu”, secțiunile C (anul I) și E (anul II) cât și la Sesiunea de comunicări științifice studențești de matematică și/sau informatică.
⚠ ETAPA LOCALA (UTCB):
Etapa locala a Concursului Studențesc de Matematică „Traian Lalescu” și Sesiunii de Comunicări Științifice Studențești de Matematică și Informatică – va avea loc sâmbătă, 05 Aprilie 2025, sala IV1, etajul 4, FCCIA-UTCB.
Concursul are două componente:
☑ Concursul studențesc de matematică “Traian Lalescu” (sâmbătă, 05 Aprilie 2025, ora 10:00, sala IV1, etajul 4, FCCIA-UTCB)
☑ Sesiunea de comunicări științifice studențești de matematică și informatică (sâmbătă, 05 Aprilie 2025, ora 14:00, sala IV1, etajul 4, FCCIA-UTCB)
⚠ Formular de înscriere la concurs:
☑ Formular de înscriere la Concursul „Traian Lalescu” – Faza Locala (UTCB) pana luni 1 Aprilie 2025, ora 10:00
Regulamentul concursului:
☑ Concursul studențesc de matematică “Traian Lalescu”:
Concursul national de matematică Traian Lalescu va consta într-o probă scrisă cu o durată de 3 ore (faza locală), pe baza unor subiecte elaborate ținând cont de tematica de concurs.
Lucrarea scrisa va conține 4 subiecte: Anul I – doua aplicații de Analiza Matematica, o aplicație de Algebra liniara și o aplicație de Geometrie Analitica, Anul II – doua aplicații din modulul Funcții complexe și doua aplicații din modulul Transformate integrale. Studenții pot rezolva 3 aplicații din cele patru posibile. Durata probei scrise este de 3 ore.
Conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului național studențesc de matematică “Traian Lalescu” și a Sesiunii naționale de comunicări științifice studențești de matematică și informatică, CAPITOLUL III, Articolul 6., (5) La fiecare secțiune a Concursului național de matematică Traian Lalescu pot fi înscriși cel mult 5 studenți din fiecare universitate. Suplimentarea acestor locuri se poate face doar ca excepție, cu acordul organizatorilor, în funcție de disponibilitatea de cazare, solicitarea fiind făcută înainte de data limită de înscriere la concurs. (6) La fiecare secțiune a Sesiunii naționale de comunicări științifice studențești de matematică și informatică pot fi înscriși cel mult 2 studenți din fiecare universitate.
☑ Sesiunea de comunicări științifice studențești de matematică și informatică:
Sesiunea națională de comunicări științifice studențești de matematică și informatică se va desfășura pe următoarele secțiuni: Matematică (licență/master) și Informatică (licență/master).
Lucrarea scrisă se va redacta în MS Word și va conține Titlu, Autor (Autori), Coordonator Ştiinţific, Abstract, Lucrarea efectivă, Bibliografie (minimală). Lucrarea scrisă se va trimite prin e-mail la adresa matematica@utcb.ro pană pe data de 08 Aprilie 2024. Lucrarea scrisă se va prezenta in fața comisiei, timpul alocat este de 10 minute (prezentarea lucrării) + 5 minute (pentru eventualele întrebări/comentarii).
LINKURI UTILE:
- Fundatia „Traian Lalescu”
- Un om pentru istorie: TRAIAN LALESCU – culegere de fragmente de texte din opera matematicianului
- Matematici Avansate pentru Ingineri (2002-2019)
- Teme și probleme pentru concursurile studențești de matematică
EDIȚII ANTERIOARE:
- Faza locală (UTCB) 2024:
Secțiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte, Barem
Rezultate: UTCB - Faza națională (ATM) 2024:
Secţiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte, Barem
Rezultate: UTCB - Faza locală (UTCB) 2023:
Secțiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte, Barem
Rezultate: UTCB - Faza națională (TUIASI) 2023:
Secţiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte D/E, Barem
Rezultate: UTCB - Faza locală (UTCB) 2022:
Secțiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte, Barem
Rezultate: UTCB - Faza națională (UVT) 2022:
Secţiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte D/E, Barem
Rezultate: UTCB - Faza locală (UTCB) 2021:
Secțiunea C: Subiecte, Barem
Secțiunea E: Subiecte, Barem
Rezultate: UTCB - Faza națională (UniTBv) 2021:
Secţiunea C: Subiecte C/1, Barem; Subiecte C/2, Barem
Secțiunea E: Subiecte D/E, Barem
Rezultate: UTCB